• Fidesz-KDNP 50%
  • MSZP 10%
  • Jobbik 3%
  • Együtt 8%
  • LMP 1%
  • DK 6%
  • Más párt 3%

MAKROGAZDASÁG ÜZLETÁGA Századvég Gazdaságkutató Zrt. erőssége a hazai gazdaság ciklikus helyzetének és külső környezetének elemzése, rövid távú makrogazdasági folyamatok előrejelzése, a gazdaságpolitika nyomon követése, a pénzügyi közvetítőrendszer és a munkaerőpiac állapotának vizsgálata, valamint a nemzetgazdaság egyes ágazatainak kutatása.


Az elemzések, kutatások során felhalmozott tudásbázis olyan erőforrást jelent, amivel a Századvég Gazdaságkutató Zrt. érdemben támogathatja a megrendelő (legyen az egyedi vállalat vagy vállalatcsoport) számára a döntés-előkészítést. A kutatások az információk rendszerezését és értelmezését, a valós gazdasági tendenciák felvázolását, a rövid távú gazdasági prognózisok felállítását egyaránt tartalmazhatják.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. a makrogazdaság széles területét felölelően készít rendszeres negyedéves és havi kiadványokat, valamint eseti elemzéseket. Kiemelkedő színvonalú hazai és nemzetközi makrogazdasági elemzést és előrejelzést, gazdaságpolitikai monitort ad ki rendszeresen, a pénzügyi közvetítőrendszerrel kapcsolatos vizsgálatokat is folyamatosan végez, a munkaerőpiac jelenlegi és közeljövőben várható állapotának felmérésére is hangsúlyt helyez, továbbá főbb nemzetgazdasági ágazatok részletes elemzését is elkészítette az elmúlt években.

Ezen felül eseti kiadványokban a KSH Háztartási Költségvetési és Életmód Felvétel (HKÉF) adatbázisra alapozva készít elemzéseket. Az intézmény rendelkezik HKÉF adatbázisra épülő mikroszimulációs modellel, amely az egyes gazdaságpolitikai intézkedések hatását mutatja be a „mintaháztartások” jövedelmi helyzetének alakulásán keresztül. A Gazdaságkutató szintén készít eseti elemzéseket a rendelkezésére álló nagy adóadatbázisok (szja, tao, áfa) alapján. Ezek segítségével olyan szimulációk végezhetők, melyek megmutatják, hogy a vállalatokra milyen módon hatnak az egyes kormányzati intézkedések, segítve ezzel a döntés-előkészítési folyamatot.


Makrogazdasági monitorok és konjunktúraelemzések

Gazdaságpolitikai monitorok