• Fidesz-KDNP 50%
  • MSZP 10%
  • Jobbik 3%
  • Együtt 8%
  • LMP 1%
  • DK 6%
  • Más párt 3%

A SZIGMA INDIKÁTORRENDSZERA Századvég Gazdaságkutató Zrt. által a hazai gazdaságra létrehozott indikátorrendszer havonta képes tájékoztatni a döntéshozókat a gazdaság aktuális helyzetéről, illetve a várható növekedési kilátásokról.


Az index előnye, hogy számos információt tömörít össze mindössze két darab mutatóvá, így a csúcsvezetők könnyen informálódhatnak a gazdaság jelenlegi helyzetéről és növekedési kilátásairól. A SZIGMA (Századvég Index a Gazdasági Momentum Alakulásáról) sokkal jobban teljesít, mint az OECD hasonló mutatója.

Az index két részből tevődik össze: A SZIGMA CI a gazdaság jelenlegi állapotát foglalja össze egyetlen számban, míg a SZIGMA LEAD a 9 hónap (három negyedév) múlva várható gazdasági növekedésről ad képet.

A CI index esetén amennyiben a mutató pozitív az azt jelenti, hogy a gazdasági növekedés magasabb, mint a korábbi trendértéke, a negatív érték esetén pedig a növekedés alacsonyabb, mint a historikus trend. Ha a SZIGMA LEAD indikátor pozitív, abban az esetben a növekedés 9 hónap múlva várhatóan magasabb lesz a trendértékénél, ha ezzel szemben a mutató negatív, az a közeljövőben a növekedés trend alatti szintjére utal.

Az index értékét az alábbi ábra mutatja be. SZIGMA indikátorunk alapján trend feletti ütemben bővül a gazdaság.

Forrás: Századvég Gazdaságkutató Zrt.

A magyar gazdaság jelenlegi állapotát kifejező SZIGMA CI indikátor decemberben pozitív tartományba emelkedett, ami alapján az utóbbi hónapokban már trend feletti mértékben bővül a hazai gazdaság. Indikátorunk alapján így az utóbbi negyedévekhez képest kiemelkedően kedvező lehet a 2017 első negyedéves növekedési adat, amit jelentős részben a tavalyi első negyedév relatív alacsony bázisa magyaráz. A növekedést támogathatja az ipari kibocsátás, mely decemberben fél éves csúcsra emelkedett, miközben a korábbi évekhez hasonlóan a szektor rendelésállománya is jelentősen emelkedett az év utolsó hónapjaiban. Bár az építőipar termelési volumene éves alapon decemberben 14,9 százalékkal csökkent, a szektor szerződésállománya közel kétéves csúcsra ugrott, mivel november és december között az építőipari vállalatok szerződésállománya több mint 15 éve nem látott mértékben bővült. A megugró szerződésállomány az építőipari kibocsátás felfutását jelezheti előre, ami alapján – az előző évvel ellentétben – az építőipar akár már 2017 első negyedévétől is pozitívan járulhat hozzá a hazai gazdaság bővüléséhez.

A gazdasági növekedési ütem első negyedéves felfutását a hazai gazdaság rövidtávú teljesítményével szembeni várakozásainkat megragadó SZIGMA LEAD indikátor is alátámasztja, ami alapján – június és július kivételével – az idei év egészében trend feletti ütemben bővülhet a magyar gazdaság. Bár december és január között enyhén csökkentek a magyar kivitel szempontjából kulcsfontosságú német piac hangulatindexei, az indikátorok alapján továbbra is pozitív a német gazdasági hangulat. A kiskereskedelmi forgalom bővülése szempontjából kedvező, hogy decemberben több mint 10 éve nem látott magasságba emelkedett a fogyasztói bizalmi index. Így a következő hónapok gazdasági növekedését várhatóan továbbra is támogathatja a lakossági fogyasztás, ám a korábbi negyedévekhez képest valószínűleg visszafogottabb mértékben. Összességében idén a javuló beruházási aktivitás és a dinamikusan bővülő reálbérek miatti fogyasztásbővülés hatására a tavalyi 2 százalékos GDP növekedési ütemnél magasabb, 3,6 százalékos gazdasági növekedést valószínűsítünk.