• Fidesz-KDNP 50%
  • MSZP 10%
  • Jobbik 3%
  • Együtt 8%
  • LMP 1%
  • DK 6%
  • Más párt 3%

Stabil Fidesz, gyengülő JobbikA Századvég legfrissebb, 2016 decemberében készült pártpreferencia-kutatása szerint a kormánypártok továbbra is stabilan őrzik vezető pozíciójukat mind a teljes népesség, mind pedig a biztos szavazó pártválasztók körében. A Fidesz-KDNP ma jóval erősebb, mint négy évvel korábban, az előző kormányciklus azonos időszakában. A Jobbik összességében gyengült, így a pártot akár újra beérhetik a szocialisták a teljes népesség körében.


2016. december elején a Fidesz-KDNP 32 százalékon áll a teljes népesség körében, vagyis továbbra is stabilan vezet a pártok rangsorában – derül ki a Századvég legfrissebb felméréséből. Ez az eredmény az előző ciklus azonos időszakához képest jóval kedvezőbb, 2012 végén ugyanis 22 százalék volt. Az ellenzéki pártok közül a Jobbikra a választópolgárok 11 százaléka adná szavazatát. Az MSZP erősödni tudott, jelenleg 10 százalékon áll, azaz újra megközelítette a Jobbikot. A felnőttkorú lakosság 4–4 százaléka szavazna az LMP-re, illetve a DK-ra, míg az Együtt 1 százalékon áll a teljes népességen belül. Más pártra a megkérdezettek 3 százaléka voksolna, a bizonytalanok aránya jelenleg 35 százalék.

A kormánypártok előnye a biztos szavazó pártválasztók körében is jelentős, ebben a közegben 47 százalékos a Fidesz-KDNP támogatottsága. Négy évvel korábban, a politikai ciklus azonos időszakában, a Századvég közvélemény-kutatása szerint ez az arány 40 százalék volt. A Jobbik a biztos szavazók körében gyengült, támogatottsága jelenleg 19 százalék, míg az MSZP-re 16 százalék szavazna. Az LMP és a DK egyaránt a biztos szavazó pártválasztók 6–6 százalékát tudhatja maga mellett. Az Együtt támogatottsága ebben a közegben 2 százalék, más pártot pedig a biztos szavazók 4 százaléka választana.

 

Módszertan

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2016. december 2–6. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.


Forrás: Századvég Alapítvány


Forrás: Századvég Alapítvány