• Fidesz-KDNP 50%
  • MSZP 10%
  • Jobbik 3%
  • Együtt 8%
  • LMP 1%
  • DK 6%
  • Más párt 3%

2017-ben az előző évet jelentősen meghaladó növekedés várható



A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzése szerint a magyar gazdaság 2016-ban 2,1, míg 2017-ben 3,6 százalékkal bővülhet, de bizonyos feltételek teljesülése esetén a 4 százalékot jelentősen meghaladó növekedés is megvalósulhat. Eközben az államháztartási hiány továbbra is mérsékelt marad: idén GDP-arányosan 1,2, míg jövőre 2,1 százalék lehet. Várhatóan az államadósság is tovább mérséklődik: míg 2015 végén a mutató a GDP 74,7 százalékát tette ki, addig 2016 végén 73,3 százalék, míg 2017 végén 71,2 százalék lehet.


A Századvég Gazdaságkutató Zrt. a III. negyedéves, 2,2 százalékos növekedési adat után továbbra is a gazdaság 2,1 százalékos növekedésére számít 2016-ban. Idén a növekedés motorja a fogyasztás bővülése lesz, míg a beruházások visszaesése fékezi a növekedést. Ez utóbbi az uniós források átmeneti elapadására vezethető vissza: ennek eredményeként a gazdasági szereplők elhalasztják beruházásaikat, megvárják, amíg azokat olcsóbban tudják végrehajtani.

A Gazdaságkutató módosított azonban a 2017-re vonatkozó előrejelzésén: A korábbi, 3,2 százalékra várt növekedés helyett az új előrejelzés 3,6 százalékos bővüléssel számol. A módosítás oka elsősorban a minimálbér és a garantált bérminimum, valamint a munkát terhelő járulékok csökkentése nyomán bekövetkező magasabb béremelkedés, ami miatt a háztartások rendelkezésre álló jövedelme a korábban vártnál nagyobb mértékben nőhet.

Ennek nyomán 2017-ben a fogyasztás a korábban várt 3,6 százalékos ütem helyett nagyobb mértékben, 5,6 százalékkal nőhet. Fontos hangsúlyozni, hogy a fogyasztás bővülése nem a lakosság eladósodásán, hanem a rendelkezésre álló jövedelem bővülésén keresztül történik. A bérek növekedése a kormányzati intézkedések (járulékcsökkentés, minimálbér és garantált bérminimum emelése) nyomán 10,7 százalékos lehet. Ezen belül a versenyszféra bérnövekedése 11 százalékot tehet ki.

2017-ben már a beruházások volumene is pozitívan járulhat hozzá a gazdaság növekedéséhez: várakozásaink szerint a bruttó állóeszköz-felhalmozás bővülése a korábban vártnál némileg nagyobb, 4,8 százalékos lehet. A növekedéshez egyaránt hozzájárulhat az új uniós költségvetési ciklushoz kapcsolódó támogatások felfutása, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, valamint a társasági adó mértékének 10, illetve 19 százalékról 9 százalékra történő mérséklése.

A külkereskedelem tekintetében azonban az egyenleg a korábban vártnál gyengébben alakulhat: ezt egyrészt a lanyhább külső kereslet miatt kevésbé növekvő export, másrészt pedig a nagyobb belső kereslet (fogyasztás, beruházás) miatti magasabb import okozhatja.

Az infláció mértéke az idén 0,3, míg jövőre 2 százalék lehet. A jövő évre várt magasabb inflációhoz egyaránt hozzájárulhat az olajárak növekedése, valamint a növekvő bérszínvonal miatt bővülő kereslet.

Továbbra is kedvezően alakul a költségvetés helyzete: idén rekord alacsony, 1,2 százalékos lehet a hiány, míg jövőre 2,1 százalékot tehet ki a deficit. A költségvetés kedvező helyzete teremtette meg a lehetőséget a járulékok csökkentésére, valamint a kormányzati kiadások növelésére például az oktatás és az egészségügy területén, de az adócsökkentések és kiadásemelések ellenére is számításaink szerint 2017 lesz sorozatban a hatodik olyan év, amelyben a maastrichti kritériumként megfogalmazott 3 százalék alatt lesz a hiány. 

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. 2017-re vonatkozó makrogazdasági előrejelzését a szokásosnál is több bizonytalanság övezi. A Gazdaságkutató várakozásai szerint a növekedés a vártnál nagyobb, 4 százalékot is meghaladó lehet. Az alappályánál kedvezőbb növekedéshez hozzájárulhatnak például a következő tényezők:

  • A magyar termékek és szolgáltatások iránt megnyilvánuló nagyobb külső kereslet, amelyet a német és francia választások miatt valószínűsíthető konjunktúra segíthet;
  • A fogyasztáshoz kapcsolódó belső kínálat felfutása és az importhatás csökkenése;
  • Az egységes, 9 százalékos társasági adókulcs hatása a beruházásokra;
  • Egyéb gazdaságélénkítő kormányzati intézkedések és a közszféra további bérrendezései, amennyiben erre a költségvetés mozgástere lehetőséget biztosít.

Budapest, 2016. december 20.

Századvég Gazdaságkutató Zrt.