• Fidesz-KDNP 50%
  • MSZP 10%
  • Jobbik 3%
  • Együtt 8%
  • LMP 1%
  • DK 6%
  • Más párt 3%

Sikeresen zárult az I. Századvég – MET energetikai tanulmányíró verseny


A Századvég Gazdaságkutató Zrt. 2015 nyarán azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a több éve sikeresen működő gyakornoki programja mellett, a Magyar Energetikai Társasággal együtt új platformot építsen azoknak az energetikai szektor iránt érdeklődő, tehetséges egyetemi hallgatóknak, akik szívesen mutatnák  meg tanulmányírói és prezentációs képességeiket az iparági szakértőkből álló bírálók előtt, és mérnék össze felkészültségüket kortársaikéval.


Ebből a gondolatból született az I. Századvég-MET energetikai tanulmányíró verseny, amelynek első fordulójában a versenyzőknek adott, az aktuális energetikai kérdések, irányok nagy részét lefedő témapalettáról kellett egy számukra szimpatikusat kiválasztani, abban a lehető legjobban elmélyülni, és munkájukról, megoldásaikról egy 20-40 oldalas tanulmányt készíteni. A tanulmányokat minimum két – a témában jártas – bíráló pontozta és adott hosszú, szöveges értékelést a versenyzőknek, hogy azok a lehető legtöbbet tanulhassanak munkájukból. A versenyre 2015. október 25-ig regisztrálhattak a hallgatók és 2016. január 5-ig kellett leadniuk pályamunkájukat.

A második, döntő forduló március 18-án került megrendezésre, ahol a versenyzőknek húsz percben kellett prezentálniuk tanulmányukat a három főből álló zsűri bizottság előtt, akik az előadás végén feltehették kérdéseiket a dolgozatokkal kapcsolatban.

Hat pályamunka jutott a döntőbe: kettő a gázfelhasználással, három a nukleáris energiatermeléssel és egy a megújuló energiaforrások és az iparfejlesztés kölcsönhatásaival foglalkozott. A versenyzők különböző egyetemekről érkeztek: a Miskolci Egyetemről, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről és az Eötvös Lóránd Tudományegyetemről is két-két pályamunkát mutattak be.

A verseny megvalósulását két szakmai partner támogatta: a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara biztosította a döntő helyszínét, az ELMŰ pedig egy különdíjjal járult hozzá a verseny sikeréhez, melyet az általa delegált zsűritag adott át az eredményhirdetés során.

A szoros hajrában az első helyért járó díjat a Gázátadó állomásokon beépített nyomásszabályozók turbó-expanderrel történő kiváltásának vizsgálata című dolgozattal Galyas Anna Bella és Köteles Tünde párosa vehette át. Második helyen végzett Velenyák Tamás és Urbán András IV. generációs atomerőművel történő energiatermelés műszaki és gazdasági aspektusai című dolgozata. A dobogó harmadik fokára pedig Tóth Lajos Bálint állhatott fel Megújuló energiaforrások vizsgálata a magyar ipar energiaigényének fedezésében  című munkájával. Az ELMŰ különdíját Sáfián Fanni vehette át Magyarország jövőbeli energiarendszerének szoftveres modellezése – hogyan működne Paks II-vel, hogyan működne anélkül? című dolgozatáért.

Ezúton is tisztelettel gratulálunk a díjazottaknak, és minden résztvevőnek köszönjük, hogy színvonalas pályamunkájukkal hozzájárultak a verseny sikeréshez!

 

A döntőbe jutott pályamunkák:

Dénes Márk: Kicsi a bors, de erős – avagy az atommagokban rejlő lehetőségek

Galyas Anna Bella és Köteles Tünde: Gázátadó állomásokon beépített nyomássszabályozók turbó-expanderrel történő kiváltásának vizsgálata

Krakkai Levente: Gázturbinák füstgáz hőenergiájának hasznosítása

Sáfián Fanni: Magyarország jövőbeli energiarendszerének szoftveres modellezése – Hogyan működne PAKS II-vel, hogyan működne anélkül

Tóth Lajos Bálint: Megújuló energiaforrások vizsgálata a magyar ipar

Urbán András és Velenyák Tamás: IV. generációs atomerőművel történő energiatermelés műszaki és gazdasági aspektusai