• Fidesz-KDNP 50%
  • MSZP 10%
  • Jobbik 3%
  • Együtt 8%
  • LMP 1%
  • DK 6%
  • Más párt 3%

Megjelent a Nemzeti Érdek V4 száma


Nemzeti Érdek új folyam 17. szám


A V4 éppúgy geográfiai, mint ahogy politikai képződmény. Amikor a földrajzot hangsúlyozzuk, hogy itt vannak, kérem szépen, a visegrádi országok, akkor a V4 a politikát tekintve általában kisebb súllyal esik a latba, mint a földrajzi determináció. Amikor viszont a politikai súlyt emeljük ki, akkor elhalványul a földrajz, és a politikai jelentőség felülírja, elhalványítja a geográfia által teremtett korlátokat. Most a politika számít, és nem a földrajz

Most olyan időket élünk, hogy a V4 valóságos politikai entitássá vált, amihez képest másodlagos, hogy négy posztkommunista ország közös együttműködéséről beszélünk valahol Európa közepén.

A politikai súly felől nézve így a Visegrádi Együttműködés elmúlt 25 éve is politikai jelentőséget nyer. Vagyis: a V4-es együttműködés nagyban hozzájárult a posztkommunista országok euroatlanti integrációjához, a schengeni
csatlakozáshoz, majd az EU-n belüli közös érdekeink alapján az öntudatos közép-európai fellépéshez, így az egész elmúlt negyedszázados történelmünknek meghatározó mozgatórugója. És ha még eggyel visszább lépünk, akkor azt is ki kell mondanunk, hogy a V4-es összműködés nem lett volna lehetséges a kommunizmussal való szakítás nélkül. Ami meg azt jelenti, hogy a visegrádi országok együttműködésének fundamentuma a szabadság elve.

Innen érthető meg a V4 politikai súlyának ak­tuális felértékelődése.

Ha elbizonytalanodunk a szabadság tartalmát illetően, vagy ha veszély fenyegeti szabadságunkat, akkor azok ideje jön el, akik a szabadsághoz eredendőbben, természetesebben, közvetlenebbül kapcsolódnak, mert a szabadság diametrális ellentéte, az elnyomás még mindig vitális élettapasztalatuk.

Márpedig ma ez a helyzet. Amikor a Nyugat, ami szintén geográfiai és politikai képződmény, elbizonytalanodik a szabadság jelentőségét és értékét illetően, mert összekeveri azt a szabadossággal vagy az őrültséggel, akkor a józan ésszel határolt szabadság ereje valóban felszabadító lehet. Mint ahogy a szabadság jelentőségének valóságos felmérése is, annak következetes és kíméletlen végiggondolása, hogy mit veszíthetünk, ha a szabadságunkat fenyegető erők kerekednek felül.

Az idő a V4-nek dolgozik. A V4 ma csak nyerhet. Ezért indokolt a caps lock által kiváltott billentyűhiba: V!

Ennyi üzenet elég lesz Európának.

G. Fodor Gábor