• Fidesz-KDNP 50%
  • MSZP 10%
  • Jobbik 3%
  • Együtt 8%
  • LMP 1%
  • DK 6%
  • Más párt 3%

Kevesen választanák Botka Lászlót miniszterelnöknek


A Századvég legfrissebb felmérése szerint bár kedvező Botka László megítélése a baloldalon, kormányfőként kevesen látnák szívesen.


Az elmúlt időszak meghatározó témája volt a politikai közbeszédben az ellenzéki pártok kormányfő-jelölt választása. A lehetséges szövetségekkel kapcsolatos találgatások, az előválasztás és a potenciális miniszterelnök-jelöltek (pl. Botka László) mind meghatározó elemei voltak a vitának. Erre reflektálva időszerű volt megvizsgálni hogyan is áll jelenleg a vezető hazai politikusok megítélése, és kit látnának a választók szívesen a miniszterelnöki székben.

A kutatás tanúsága szerint a meghatározó politikai pártok vezetői közül Orbán Viktor a legnépszerűbb. A teljes népesség fele van kedvező véleménnyel a miniszterelnökről. Az MSZP kormányfő-jelöltjéről, Botka Lászlóról a megkérdezettek 34 százaléka nyilatkozott pozitívan, 31 százalék nem kedveli, négyből egy válaszadónak pedig nincs véleménye. A kutatásban részt vevők 9 százaléka nem ismeri a politikust. Az eredményekből az is kiderül, hogy Botka László elsősorban a baloldali választók között népszerű (79 százalék kedveli), a középen állók körében inkább megosztó (29 százalék kedveli), a jobboldaliak többsége pedig elutasítja (51 százalék nem kedveli). Ahogy arra januári elemzésünkben rámutattunk, Vona Gábor és Gyurcsány Ferenc megítélése kifejezetten kedvezőtlen ma Magyarországon. A lakosság kétharmada negatív véleménnyel van Vona Gáborról (66 százalék), míg ez az arány Gyurcsány Ferenc esetében 73 százalék.

A magyarok többsége (51 százaléka) Orbán Viktort látná legszívesebben a miniszterelnöki pozícióban. Második helyre – jelentősen lemaradva – Botka László került 25 százalékkal, Vona Gábor kormányfőségét pedig mindössze a teljes népesség 7 százaléka támogatná. A megkérdezettek 12 százaléka a felsoroltak egyikét sem látná szívesen miniszterelnökként. 

 

Módszertan

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2017. február 10–15. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.


Forrás: Századvég Alapítvány


Forrás: Századvég Alapítvány


Forrás: Századvég Alapítvány