• Fidesz-KDNP 50%
  • MSZP 10%
  • Jobbik 3%
  • Együtt 8%
  • LMP 1%
  • DK 6%
  • Más párt 3%

Így alakul át 2017-ben a Századvég Alapítvány


Az Európát sújtó társadalmi és politikai válsággal, a fokozódó migrációs nyomással és a terrorizmus mindennapi veszélyeivel Brüsszel nem tud megbirkózni – mondta az Origónak Barthel-Rúzsa Zsolt. A Századvég Alapítvány kuratóriumi vezetője arról is beszélt, hogy hatékonyabb lesz az intézmény működése, valamint a médiával való kapcsolatokon is szeretne változtatni.


Fél évvel ezelőtt vette át a Századvég Alapítvány kuratóriumának vezetését. Hogyan vonná meg eddigi munkája mérlegét?

Nem volt ismeretlen számomra a Századvég vezetése, mivel korábban ügyvezető igazgatóként dolgoztam az intézetnél. 2016 júniusában ért az a megtiszteltetés, hogy a kuratórium élére kerültem. Az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is folytatjuk a szakpolitikai munkákat, közvélemény-kutatásokat, és segítjük a kormányzat munkáját. A Századvég úgy működik, mint egy „gondolatminisztérium”, nemcsak a kormányt támogatjuk új ötletekkel és tanácsokkal, hanem kiemelten a miniszterelnök úr munkáját is.

Ezzel párhuzamosan természetesen számos nemzetközi kutatásban részt veszünk, az európai és amerikai think-thankek, egyetemi kutatóműhelyek egy részével különböző szakpolitikai és tudományos munkákban működünk együtt partnerként. Amiben változást szeretnénk elérni, az a Századvég és a média kapcsolata. Számos sajtómegkeresést kapunk, amelyeknek örömmel teszünk eleget, és magunk is nyitottak és transzparensek szeretnénk lenni ezen a téren. Az alapítvány belső struktúrájában is olyan intézkedéseket hoztunk, amelyek jóvoltából sokkal hatékonyabbak lehetünk ezen a területen.

Mit ért „gondolatminisztérium” alatt?

Aki támogató módon áll az ilyen megjegyzésekhez, az tudja, hogy a Századvég rengeteg javaslatot ad a kormánynak, amelyekből olyan intézkedések valósulhattak meg, amelyek az ország javát szolgálják. Az új ötletek és javaslatok megfogalmazása továbbra is a Századvég legfontosabb politikai és szakmai feladata. Akárcsak a legjobb nemzetközi gyakorlatok, innovációk ismertetése egy-egy téren. A politika felelőssége, hogy mit fogad el tanácsaink közül, és mit vet el, a miénk, hogy a legmagasabb színvonalú tudástárral és megoldási javaslatokkal álljunk a megrendelő rendelkezésére.

 

Fotó: Hirling Bálint - Origo

 

Mennyi időre szól a kormányzattal kötött megállapodás?

A kormányzati tanácsadási és kutatási keretszerződésünk 2018. december végéig szól.

A korábbi keretszerződés anyagai nyilvánosak lettek, milyen hatással volt ez a Századvégre?

Tavaly áprilisban jelent meg a közel 77 ezer oldalnyi anyag egy portálon. A Századvéget a nyilvánosságra hozatal előtt – az anyagok létezését és minőségét illetően is – számos támadás érte. A bíróság döntésének megfelelően a Miniszterelnökség átadta az anyagokat az újságírónak, és ez alapján végül kiderült, hogy tulajdonképpen színvonalas és tartalmas anyagok készülnek, a lejárató kampányok pedig alaptalanok voltak. Úgy gondolom, ez alapján mindenki levonta a megfelelő tanulságot az ügyből.

Milyen új kezdeményezésekkel lépnek a nyilvánosság elé 2017-ben?

Az általunk alapított Migrációkutató Intézettel közösen kiemelten fogunk foglalkozni továbbra is a migrációs krízis aktuális kérdéseivel, és sokkal erősebben koncentrálunk a V4-es együttműködésre. Már korábban is voltak közös kutatási projektjeink és konferenciáink a visegrádi országokkal. Célunk, hogy tovább bővítsük az együttműködést, ezért tavasszal terveink szerint megszervezünk egy Európa jövőjével és a V4-országok kooperációjával foglalkozó konferenciát. Emelni fogjuk a nyilvános elemzéseink, kutatásaink számát. Folytatjuk a századvéges konferenciasorozatunkat, és tervezzük, hogy az online és a közösségi médiában rövidebb elemzésekkel, infografikákkal, videókkal jelenjünk meg.

Kiemelt figyelemmel követjük az uniós fejleményeket, a tavaly végzett, a teljes Európai Unióra kiterjedő közvélemény-kutatást idén is szeretnénk elvégezni. Végül szakpolitikai feladatcsomagunkból is megemlítek egyet a példa kedvéért. Rendkívül izgalmas korszaka a világnak a jelenlegi: a negyedik ipari forradalom zajlik. Ez gigantikus átalakulást hoz – hamarabb, mint hinnénk – a munkavégzési szokásainkban, az otthonunkban, vagy épp a közlekedésben. Jelentős társadalmi hatásai lesznek a munkaerőpiacon éppúgy, mint a tanuláshoz való viszonyunkban, vagy épp a gazdaságban. Ennek a folyamatnak lesznek vesztesei és nyertesei. Számos egyéb kérdés mellett azon dolgozunk, hogy hazánk és általában a magyarok elsöprő többsége a nyertesek között lehessen.

Merre tart most Európa, összeomlik vajon ön szerint az uniós intézményrendszer 2017-ben?

A tavalyi uniós felmérésünk is azt mutatta, hogy az Európát sújtó társadalmi és politikai válsággal, a fokozódó migrációs nyomással és a terrorizmus mindennapi veszélyeivel Brüsszel nem tud megküzdeni. Az EU működése jelen formájában tarthatatlan, nem az embereket valóban érintő ügyekkel foglalkozik. Határozott, az erős nemzetek Európáján nyugvó, a polgárokat megvédő politikára és vezetőkre van szükség. Magyarország ebben most kifejezetten jó mintát tud adni Európa számára. Ahogy az unió egyik alapítóatyja, Adenauer fogalmazott: "Mindannyian ugyanazon ég alatt élünk, de nem mindannyiunk horizontja ugyanaz." Ugyanakkor megalkotható és átélhető a közös európai horizont, ha a nemzetállamok polgárainak akarata szerint összeálló látóhatár-mozaikokból tevődik össze. S ez végül az egész uniót erőssé teszi.

 

Fotó: Hirling Bálint - Origo

 

Az új amerikai adminisztráció színrelépésével hogyan alakul a magyar érdekek érvényesítése a jövőben?

Bízom benne, hogy a következő időszakban a Trump-adminisztráció jobban fogja érteni és támogatni azt a politikát, amit a magyar kormány képvisel. A magyar kormány érdekeinek amerikai képviselője, Connie Mack továbbra is teljes mértékben ellátja a feladatát, és az új adminisztrációval is kiváló kapcsolatai vannak. Közelmúltban tett magyarországi látogatása során hangsúlyozta, hogy nagyon ígéretes kezdet volt Donald Trump és Orbán Viktor miniszterelnök telefonos megbeszélése, amely jelzés Magyarországnak és az újonnan felálló amerikai kormányzatnak is a két ország viszonyát illetően.

Bár hazánk számára kedvező fordulat következhet be az amerikai politikában, hiszen a korábbi ellenséges légkör helyett lehetőség nyílt egy jobb politikai együttműködés kereteinek kialakítására, ez nem jelenti azt, hogy mostantól hátradőlhetünk. Éppen ellenkezőleg: a lehetőség kihasználásához, céljaink eléréséhez további erőfeszítésekre, kemény munkára lesz szükség az érdekérvényesítés, illetve például Magyarország védelmi kiadásainak NATO-elvárás szerinti növelése terén is, amelyet Donald Trump is rendkívül fontosnak tart. Stabilitásának köszönhetően Magyarország a Trump-adminisztráció fontos európai partnere és megbízható szövetségese lehet ezekben a kihívásokkal terhelt időkben. Reményeink szerint Donald Trump és Orbán Viktor találkozójára még ebben az évben sor kerülhet. A saját eszközeinkkel mi is dolgozunk azon, hogy a találkozó létrejöjjön.

Miben tud mást nyújtani a Századvég a politikai elemzői piacon, mint a többi hazai kutatócég?

Egyrészt több mint 23 éves tapasztalattal rendelkezünk, másrészt olyan működési modellünk van, amely nemcsak egy-egy területre koncentrál, hanem a közélet teljes spektrumát átfogja. A tématerületeinken olyan szakemberek, kutatók, elemzők dolgoznak, akik biztosítékát jelentik a következő évek sikereinek és a minőségi munkának. Szoros együttműködésben dolgozunk mindemellett a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-vel, amely a konjunktúra-előrejelzésekkel, a makrogazdasági, illetve ágazati elemzésekkel évek óta a magyarországi tanácsadói piac fontos szereplője.

Folytatódik-e Századvég képzési tevékenysége?

A támogatásunkkal folyik jelenleg is a politikai kommunikációs tanácsadói képzés a Budapesti Metropolitan Egyetemen. A jövőben tovább bővítjük az oktatási palettát, számos együttműködési megállapodás áll előkészítés alatt felsőoktatási intézményekkel. Szeretnénk létrehozni egy társadalomkutatói műhelyt, amelynek célja, hogy a képzés mellett ösztöndíjat is biztosítsunk tehetséges fiataloknak, akik később akár a Századvégnél is dolgozhatnak. Mindemellett a hazai újságírói képzés megújításán is szívesen fáradozunk majd a jövőben.

Az evangélikus egyház részéről az elmúlt időszakban több kritika érte például a migrációs politikát illetően a kormányzatot. Kormányzati tanácsadó cég vezetőjeként és evangélikus lelkészként mit gondol az ilyen típusú vitákról?

Luthernek a kettős kormányzásról szóló tanítása értelmében a világban adott az állam és az egyház feladata. E kettő egymás mellett, egymást kiegészítve kell hogy működjön. Az állam feladata, hogy megvédje polgárait és biztosítsa a jólétüket, a keresztény emberé pedig a felebaráti szeretet gyakorlása a mindennapokban Jézus tanítása szerint. Nem tartom helyesnek ezeket a szerepet összekeverni vagy akár egymás ellen fordítani.