• Fidesz-KDNP 50%
  • MSZP 10%
  • Jobbik 3%
  • Együtt 8%
  • LMP 1%
  • DK 6%
  • Más párt 3%

Az európai megújulás egyik záloga a V4-ek együttműködésének további erősítése


A Századvég Alapítvány  szervezésében került megrendezésre Budapesten a közép-európai konzervatív politikai kutató- és elemzőintézetek, más néven think-tank szervezetek szakmai találkozója. A program hazai társszervezője a Külügyi és Külgazdasági Intézet volt.


Az egyeztetésen a két magyar szervező fél mellett részt vett a cseh CEVRO Intézet, a szlovák Anton Tunega Alapítvány, valamint két lengyel partner, a Sobieski Intézet és a Jagelló Klub.

A találkozó célja az volt, hogy az Európai Unió alapjait megteremtő Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából a szervezetek megvitassák az EU jövőjét érintő legfontosabb kérdéseket, különös tekintettel Közép-Európa szerepének erősítésére, a Visegrádi Együttműködés jövőjére és az Európai Unió szükséges reformjára.

A találkozó keretében a felek együttműködési megállapodást írtak alá, melyben kijelentették: a kontinens polgárainak erős Európára van szüksége, az ehhez nélkülözhetetlen akaratnak és politikai kreativitásnak pedig a tagállamokból, és nem utópista föderális elképzelésekből kell érkeznie. Az aláírók kiemelték, hogy Európa identitása, védelmi képességei és gazdasága is megerősítésre szorul, miközben az Uniónak nyitottnak kell maradnia a Nyugat-Balkán és Kelet-Európa nemzeteinek csatlakozása iránt. A felek egyetértettek abban, hogy az Unió megújításában a visegrádi országokra teljesítményüknél fogva is fontos szerep hárul; ezért a résztvevő szervezetek készek megerősíteni kutatási együttműködésüket, és annak eredményeiről rendszeresen tájékoztatják a visegrádi térség nemzeti kormányait.

Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Alapítvány elnöke kiemelte: a Századvég számára fontos, hogy ez az együttműködés nyitva álljon minden további, a közép-európai térségben aktív think-tank számára, aki osztja a megfogalmazott diagnózist kontinensünk állapotáról, és tenni kíván Európa megerősítéséért. „Az előttünk álló hónapokban Európa jövője szempontjából sorsdöntő események következnek. Partnereinkkel együtt hiszünk abban, hogy Közép-Európa országainak hallatniuk kell a hangjukat az Unió jövőjéről szóló vitában, és ki kell állniuk az európai értékekért. Ehhez szeretnénk a magunk eszközeivel hozzájárulni.”