• Fidesz-KDNP 50%
  • MSZP 10%
  • Jobbik 3%
  • Együtt 8%
  • LMP 1%
  • DK 6%
  • Más párt 3%

A többség nem bízik a külföldi pénzből finanszírozott civil szervezetekben


A lakosság többsége bizalmatlan a külföldi finanszírozású civil szervezetekkel szemben, bíznak viszont a hazai civil szervezetekben – derül ki a Századvég friss közvélemény-kutatásából. Egyedül a baloldali szavazók többsége bízik a külföldi forrásokból tevékenykedő szervezetekben, a magukat középen állónak, illetve jobboldalinak vallókra a bizalmatlanság jellemző.


Civil szféra

A Századvég egy korábbi közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a Soros György által képviselt úgynevezett soft-power gyakorlata – azaz a hazai civil szervezeteken keresztül történő politikai nyomásgyakorlás – egyértelműen elutasított a magyar lakosság körében. Legfrissebb kutatásunkban az intézményi bizalmi körképet vizsgáltuk Magyarországon. Az eredmények alapján leszögezhető, hogy a magyar lakosság többsége (56 százaléka) bízik a magyar civil szervezetekben, azonban a külföldi politikai és gazdasági erők által finanszírozott civil szervezetek megítélése jóval negatívabb, velük szemben jelentős bizalmatlanság látható. Csak a megkérdezettek 29 százaléka válaszolt úgy, hogy bízik ezekben a szervezetekben, ezzel a civil szféra ezen szelete a bizalmi lista legaljára került. A kutatás arra is rávilágít, hogy ezekben a szervezetekben egyedül a magukat baloldalinak vallók többsége bízik, a középen állók 31, a jobboldaliak mindössze 13 százaléka reagált pozitívan a külföldi pénzekből finanszírozott civil szervezetek kapcsán.

Oktatás, egyház

A kutatás tanúsága szerint pozitív a hazai oktatási intézmények megítélése, a bizalmi rangsor első helyére kerültek a felsőoktatási intézmények (83 százalékkal), de a lakosok kétharmada a közoktatási intézményekben is bízik (66 százaléka). A válaszadók hasonlóképpen ítélték meg az egyházi iskolákat is, és a többség (60 százalék) általában az egyházakkal szemben is bizalommal van.

Rendvédelem, bíróságok, országgyűlés

A magyar társadalom jelentős többsége (77-80 százaléka) bízik a katonaságban és a rendőrségben, és összességében az alkotmánybíróság és a bíróságok megítélése is pozitív (64, illetve 63 százalék). A magyar országgyűléssel kapcsolatban már kevésbé pozitív a kép, igaz a válaszadók egy jelentős része (45 százaléka) bízik a magyar parlamentben.

Nemzetközi szervezetek

Összességében pozitív a véleményklíma az általunk felsorolt nemzetközi szervezetek megítélését illetően is. A megkérdezettek 69 százaléka reagált úgy, hogy bízik a NATO-ban és az ENSZ-ben, az Európai Unió esetében pedig ugyanez az arány 62 százalék.

Média

A megkérdezettek többsége ugyanakkor bizalmatlan a médiával szemben általában, 42 százalék azok aránya, akik bíznak a magyar médiában.

 

A kutatás módszertana:

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2017. február 2–10. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.


Forrás: Századvég Alapítvány


Forrás: Századvég Alapítvány